Bemutatkozás

A RITMIKUS GIMNASZTIKA (RG)

ritmikus gimnasztika röviden RG (régebben ritmikus sportgimnasztika – röviden RSG) egy pontozásos női versenysport. A ritmikus gimnasztika gyakorlatokban a balett, torna és a tánc elemei vannak teljes harmóniába ötvözve. A versenyzők egyénileg vagy csapatban is megmérettethetik magukat. A tornagyakorlat során 5 kézi szer alkalmazásával mutatják be a gyakorlatokat.

Karika Kötél Labda Szalag Buzogány
Karika Kötél Labda Szalag Buzogány

Egyéni gyakorlat Egyszerre egy kézi szer használatával történő gyakorlat bemutatása

Csapat gyakorlat Egy azonos kézi szereket tartalmazó és egy kevert kézi szerekből álló gyakorlatot bemutatása

Szabad gyakorlat Versenyzési formában, napjainkban leginkább kisgyermek, gyermek kategóriákban alkalmazzák, idősebb korosztályoknál már csupán bemutató formában (gála előadás) találkozhatunk vele, melyet kézszer használata nélkül mutatnak be a versenyzők.

RG elemek és versenyidő A sportágban maghatározott elemek (hajlékonyság, ugrás, forgás, egyensúly) kombinálására és zenére történő bemutatására egyéni gyakorlat esetén 80- 90 mp, csapat gyakorlat esetén 2-2,5 perces időtartam áll rendelkezésre. A ritmikus gimnasztika tornagyakorlatokat 13mx13m es szőnyeggel fedett verseny területen adják elő a tornászok.

Értékelés A zsűri a bíró két csoportjából áll: technika vagy nehézség (Difficulty) művészi és kiviteli (Execution) a sportág értékelése során, a versenyzők szerenkénti és összetett eredménye is értékelve van, külön kihirdetésre kerül. Megszerezhető maximális pontszámok: Senior: max. 20 pont, Juior: max. 18 pont.

A sport irányító testülete a Nemzetközi Tornaszövetség
Jelenleg a hazai ritmikus gimnasztika 3 kategóriára osztja versenyzőit: A, B és heti két edzést engedélyező C kategóriára.

Edzők

Alexandrov Bernat Ljubov – edző

Lyubov Jevgenyjevna Alekszandrova a ritmikus gimnasztika sportmestere. 2001-ben a L.N.Tolsztoj Tulai Állami Pedagógiai Egyetem Testnevelés és Sport Karán szerzett felsőfokú oklevelet.
1997. óta a Tulai 6. sz. Gyermek- és Ifjúsági Sportiskola ritmikus gimnasztika szakos oktató-edzőjeként dolgozott.
Alekszandrova Lyubov tanítványai több ízben szerepeltek az összoroszországi és nemzetközi versenyek bajnokaiként és előkelő helyezettjeiként, továbbá tagjai voltak Oroszország nemzeti válogatottjának.
2006-tól Magyarországon, a budapesti DSE „CSATA” sportklubban dolgozott. Részt vett a 2007-ben Bakuban (Azerbajdzsán) megrendezett ritmikus gimnasztika Európa-Bajnokságon szerepelt csapat 10 buzogányt magában foglaló csoportos gyakorlatának előkészítésében.
2008. decemberében részt vett az oroszországi Csehov városában megrendezett – az új, 2009-2012-es olimpiai ciklusban érvényes ritmikus gimnasztikai szabályokat tárgyaló – nemzetközi bírói továbbképző tanfolyamon.
2009. májusától szeptemberéig Magyarország nemzeti válogatottjánál a csoportos gyakorlatok edzőjeként tevékenykedett és felkészítette a tornásznőket a 2009. évi ritmikus gimnasztika Világbajnokságon való részvételre (Mie, Japán), amelyen a magyar válogatott a 14. helyet szerezte meg.

Mackusz Inga – edző

Tanulmány: Grúzia ,Tbiliszi Állami Balett Iskola – 1985-1993.
Tanárok : Vithodceva Tamara, Zolotova Natalia, Szilvanovics Ninel
Munkatapasztalat:
Tbiliszi Állami Operett színház – balett-táncos
RUS GR Sport – edző, koreográfus, balett tanár.
Sportolók verseny felkészítése – World Cup 2009.
Gyerekek folyamatos felkészítése különböző kategóriákban hazai és nemzetközi versenyekre.

Eredmények

Hírek / Versenyek

Rondo Cup
Horvátország, Osijek
2014.10.25

Eredmény:
1. hely Bernat Szofia 2006
1. hely Stepanian Anna 2006
5. hely Horváth Anna 2002
9. hely Zhilkaidar Aruzan 2007

GRATULÁLOK!

Országos Bajnokság
Budapest
2014.10.03, 12

Eredmény:

Gyermek 3 2008-2007
8. hely Engin Karmen
20. hely Kadessova Szimbat

Gyermek 2 2006-2005
3. hely csapat
Engin Lilien
Stepanian Anna
Shkarina Jessika
Kónya Szofia
Bernat Szofia

3. hely Bernat Szofia
12. hely Stepanian Anna
15. hely Engin Lilien
16. hely Shkarina Jessika
31. hely Kónya Szofia

GRATULÁLOK!

“Eredmények” bővebben

Galéria